Hopp til hovedinnhold
Bilde av hvitt hus med rødt tak og solcellepaneler

Vurderer du å investere i solceller? Da bør du lese dette

Det koster å investere i solcelleanlegg, men det gir deg muligheten til å produsere din egen fornybare energi, redusere strømregningene, og til og med selge overskuddsstrømmen tilbake til strømnettet.

Ann Iren Kolås Ryen
Publisert

Det har vært en markant økning i antall private husholdninger som har investert i solenergi. Ifølge Enova har antallet registrerte solcelleanlegg økt betydelig de siste årene. I 2021 var det 1467 registrerte solcelleanlegg, mens tallet økte til 5291 året etter. Hittil i 2023 har hele 9316 solcelleanlegg blitt montert på norske hustak.

Er det en lønnsom investering?

– Prisene på nøkkelferdige solcelleanlegg er lavere siden i fjor. Flesteparten bruker i dag mellom 100.000 og 250.000 kroner, litt avhengig av antallet paneler, forteller Amanda Roland, kontaktperson for sol hos Gudbrandsdal Energi.

Hun peker på at dette er en investering som kan betale seg.

– De fleste solcelleanlegg kan ha en nedbetalingstid på cirka 10-15 år, men dette vil selvfølgelig ta kortere tid jo høyere strømprisen er. Når man regner med at levetiden til panelene er på rundt 30 år, og en årsproduksjon på mellom 8-12.000 kWh på privat bolig, betyr det at man kan få mange år med god utnyttelse av arealet på taket sitt til sol-produksjon, sier hun.

Les også: Få støtte fra Enova til solcelleanlegg

Er det nok sol i Norge?

Bilde av Amanda Roland som er kontaktperson for sol.
Amanda Roland, kontaktperson for sol.

Med sin nordlige beliggenhet og mørke vintre kan det være naturlig å anta at Norge ikke er et ideelt sted for solcelleproduksjon, men Amanda er opptatt av å motbevise denne myten.

– Det er veldig gode solforhold i Norge, og kulden er ikke noe problem. Heller tvert imot. Produksjonen til solcellepanelene er faktisk enda mer effektive i lave temperaturer. Norsk påskevær, med lav temperatur og mye sol er bortimot perfekt for å produsere strøm med solceller. Ser man bort fra de tre vintermånedene kan man ha høy produksjon på norske tak, så lenge de ikke er nordvendt, sier Amanda og påpeker den eneste problemfaktoren for produksjon med solceller.

Alle andre himmelretninger fungerer derimot godt.

Kan alle montere solceller på taket?

Ja, svarer Amanda, før hun utdyper:

– I bunn og grunn kan alle gjøre dette så lenge det er plass på taket. Vi har løsninger for de aller fleste tak og hjelper til for å finne den beste løsningen. Noen lurer også på om dette er mulig for eksempel på rekkehus, og det er det. Det kan hende at man må søke hos kommunen sin om dette, men vi kan henvise til et konsulentbyrå som hjelper deg med denne søknaden.

Det er også mulig å montere solceller på flate tak. Da brukes det stativ med ballast.

Usikker på hvordan du skal gå frem?

På våre nettsider kan du lese mer om solcelleanlegg fra Gudbrandsdal Energi, og teste ut solkartet for å se hvilke muligheter som finnes for ditt tak. Ønsker du, kan du be om et uforpliktende tilbud fra oss.

- Vi utfører en digital befaring hvor vi kartlegger muligheter for solstrøm og utarbeider tilbud på dette, forteller Amanda.

Boligens påvirkning av vær og vind er også tatt med i beregningen.

På den måten kan du bestille en «ferdig» pakke, inkludert montering og installasjon, som gjør det enkelt å begynne 100% ren strømproduksjon på ditt eget tak. I tillegg kan solceller bidra til redusert nettleie og forbedre energimerket på boligen.

Produserer du mer solstrøm enn du bruker, så sendes denne ut på strømnettet, og du kan få betalt for å levere strømmen. Da blir du en såkalt plusskunde.

Få tilbud på solcelleanlegg

Relaterte nyheter