Slik holder du nettleien lavest mulig: 5 nyttige tips
Med dagens nettleiemodell er det lurt å spre strømforbruket utover døgnet, fremfor å ha høye forbrukstopper der du bruker mye strøm på en gang. Her er 5 ting du kan gjøre for å holde nettleien lavest mulig.
1. Bruk strømkrevende apparater etter hverandre, ikke samtidigUnngå å lage middag, vaske klær og lade elbilen samtidig. Disse apparatene trekker mye strøm på én gang. Bruker du alle samtidig vil det resultere i en forbrukstopp og du kan fort havne på et høyere pristrinn enn nødvendig.
Tips! Følg med på forbruket ditt og se på effekttoppene i appen. Tenk etter hva du gjorde i periodene med høyt strømforbruk. Er det noe av forbruket som kan spres utover døgnet?
2. Lad elbilen saktere – og på nattenLade elbilen med godkjent ladeløsning kan du trygt gjøre på natten. Juster også ladestrømmen slik at bilen lades saktere for å unngå en unødvendig høy effekttopp.
Smartlading med ladeboks fra Gudbrandsdal Energi tar høyde både for strøm- og nettleiepriser for å sikre at bilen lades når det er absolutt rimeligst for forbrukeren. Les mer om hvordan du kan komme i gang med smartlading her.
3. Installer Puls – og få varsling ved unormalt høy strømbrukPuls er en enhet som monteres i HAN-porten i sikringsskapet og som gir deg sanntidsmåling av strømforbruket. Det gjør det enklere for deg å forstå hva som trekker mye strøm, og kan hjelpe deg å optimalisere bruken av elektriske apparater.
Med Puls fra Gudbrandsdal Energi kan du også få varsel når du bruker for mye strøm samtidig, slik at du har muligheten til å justere strømforbruket og dermed kan unngå å havne på et dyrere pristrinn.
4. Reduser strømforbruket genereltBruker du mindre strøm vil også nettleien reduseres. Energileddet betales per kilowattime i forbruk. Her finner du gode tips til hvordan du kan spare strøm:
Gjør boligen din klar for vinteren med disse enkle og rimelige tipsene
5. Dusj om kveldenReduser behovet for oppvarming av varmtvann til perioden energileddet er lavest. Du fordeler samtidig strømbruken mer utover døgnet.
Husk brannsikkerhet!
Det kan være fristende å sette på vaskemaskin og oppvaskmaskin om natta da energileddet er rimeligst. Disse tingene kan være brannfeller og anbefales derfor ikke i bruk uten tilsyn eller når en sover. Det koster uansett veldig lite å bruke disse apparatene, selv når strømmen er på sitt dyreste. Det samme gjelder for lading av småelektronikk, som mobiltelefoner, pc’er osv.
Nettleie kort forklart
- Nettleie er det du betaler for å få strømmen inn i boligen din. Den består av to hoveddeler; et energiledd og et kapasitetsledd. I tillegg kommer offentlig avgifter.
- Energileddet tar utgangspunkt i når på døgnet du bruker strøm, og betales per kilowattime du bruker. Det er prisforskjell mellom dagtid og natt/helg, der sistnevnte har lavere pris. Noen netteiere har også forskjellig pris sommer og vinter.
- Kapasitetsleddet, også gjerne kalt for fastledd eller effektledd, er knyttet til hvor mye strøm du bruker på en gang, altså hvor mye kapasitet i nettet du trenger. Effekttoppene brukes til å bestemme hvilket kapasitetsledd (pristrinn) du havner på. Bruker du mye strøm samtidig vil du fort havne på et høyere – og dermed dyrere – kapasitetsledd, enn om du klarer å fordele strømbruken og ha et jevnere forbruk.
- Netteierne har ulik praksis og priser når det gjelder beregning av nettleien. Ønsker du å vite mer hva som gjelder for deg, ber vi deg kontakte din netteier.
Relaterte nyheter
Fører høye strømpriser til mindre bruk av hytta?
Nesten halvparten lar hytta stå ubrukt grunnet høye strømpriser viser en undersøkelse fra Gudbrandsdal Energi. Slik får du brukt hytta mer uten å bekymre deg for strømregningen.
Publisert 12.3.2024
Ikke spar for mye på strømmen i sprengkulda
Selv om strømprisene er høye, er det viktig å opprettholde en viss temperatur for å unngå sprukne vannrør og vannlekkasjer.
Publisert 11.1.2024
Ny nettleie fra 1. juli 2022
1. juli innføres ny nettleie, og da vil det være lurt å tenke på hvor mye strøm du bruker samtidig. Å redusere og jevne ut strømforbruket vil lønne seg.
Publisert 12.5.2022, sist oppdatert 25.5.2022