Halvparten av strømkunder bekymret for økning i nettleie
I vår nye undersøkelse svarer halvparten at de er bekymret for privatøkonomien sin på grunn av økte nettleiekostnader.
Gjennom året har nettselskapene økt nettleien for kunder blant annet på grunn av behov for utbedringer av kraftnettet, økte vedlikeholdskostnader av nettet og økt etterspørsel etter kraft til elektrifiseringen av samfunnet.
Dette bekymrer norske strømkunder. Halvparten av de spurte i undersøkelsen sier at de enten i «moderat grad» eller «stor grad» er bekymret for privatøkonomien sin som en følge av økte nettleiekostnader.
– I dyrtider blir summen av økte utgifter uhåndterlig for mange, og vi har stor forståelse for at dette bekymrer folk. Da vil vi jobbe ekstra hardt for å hjelpe kundene våre med å spare på strømmen ved å tilby gode og enkle strømsparingsløsninger, sier Marius Røed Sveipe, daglig leder i Gudbrandsdal Energi.
Ikke alle kan flytte forbruk
De spurte i undersøkelsen gir også uttrykk for at nettleien enten bør fordeles ved «rettferdighet basert på faktisk strømforbruk» eller en «rettferdig fordeling mellom alle, uavhengig av geografisk plassering». Slik er det ikke nødvendigvis i dag, ifølge Sveipe.
– Nettleien baseres blant annet på høyeste timeforbruk gjennom måneden. Det er mange som ikke har mulighet til å fordele strømforbruket sitt utover døgnet, eksempelvis barnefamilier, sier Sveipe.
Han mener at verktøyene for styring av energikrevende utstyr i norske hjem er for lite tilgjengelig, både økonomisk og teknologisk.Det som trengs er enkle løsninger som fungerer, uten å måtte investere tid og penger på koding og smarthussentraler.
Manglede støtte til enkle, velfungerende tiltak
Med stigende nettleiekostnader ser Sveipe et økende fokus på energieffektivisering i samfunnet. Undersøkelsen fra Gudbrandsdal Energi viser at mange forbrukere er bekymret og ser behovet for enklere, tilgjengelige løsninger. På spørsmål om energieffektivisering i undersøkelsen sier flest (23 prosent) at de ville ha prioritert installasjon av varmepumper.
Mange er i dag enige om at energieffektiviseringstiltak er en del av løsningen for å holde nettinvesteringene og dermed nettleien så lav som mulig. Likevel gir ikke Enova støtte til enkle tiltak som luft-til-luft-varmepumper – den billigste typen varmepumper.
– Folk flest vil gjøre sin del for å spare energi, men de fleste av dagens støtteordninger krever store investeringer som mange ikke kan ta seg råd til. Når vi vet at mange ønsker å gjennomføre energieffektiviseringstiltak, men ikke får støtte til det de faktisk trenger, står vi overfor et system som ikke fungerer som det skal. Vi i Gudbrandsdal Energi ønsker å hjelpe kundene våre med å redusere strømregningen, men da må vi også få med oss myndighetene på laget.
– Det er på tide at støtteordningene reflekterer hva folk faktisk trenger – enkle tiltak som gir store besparelser for vanlige husholdninger.
Relaterte nyheter
Markedskommentar: et godt utgangspunkt for vinteren
Norge og Norden befinner seg per nå i en god hydrologisk situasjon. Det kan love godt for vinterens strømpriser.
Publisert 18.11.2024
Status i kraftmarkedet august 2024
Fyllingsgraden i Norge samlet sett ligger nesten vanlig nivå for årstiden. Været blir en avgjørende faktor for hvilke strømpriser vi får fremover.
Publisert 13.8.2024, sist oppdatert 14.8.2024
Strømpris-prognoser og status i strømmarkedet
Ved inngangen til våren anses ressurssituasjonen i Norge for å være god, selv om fyllingsgraden i fire av fem prisområder fortsatt ligger under normalen. Det presser likevel opp strømprisen i Nord-Norge, mens strømprisene i de sørlige prisområdene ligger tett opp mot tyske priser.
Publisert 21.3.2024, sist oppdatert 22.3.2024