
1 av 5 ønsker økt satsing på kjernekraft
En ny undersøkelse viser at vannkraft, kjernekraft og strømsparing topper listen over de mest foretrukne satsingsområdene for å imøtekomme fremtidens energibehov.
Et nytt digitalt kraftkart utarbeidet av LO og NHO tyder på at Norge om tre år bruker mer kraft enn vi produserer. Tallene baserer seg på offisielle data fra Statnett, SSB og NVE, og som viser at Norge går mot et kraftunderskudd. For å imøtekomme dette, må enten kraftproduksjonen økes gjennom utbygging eller så må både næringsaktører og forbrukere bruke mindre strøm.
I en spørreundersøkelse, gjennomført av YouGov på vegne av Gudbrandsdal Energi høsten 2024, ble nordmenn bedt om å rangere hvilke tiltak de mener bør prioriteres for å imøtekomme fremtidens energibehov.
- 26 prosent foretrekker utbygging av vannkraft.
- 21 prosent ønsker økt satsing på kjernekraft.
- 16 prosent peker på strømsparing som en viktig løsning.
Undersøkelsen viser at folk plasserer strømsparing blant de tre viktigste løsningene for fremtidens energibehov – foran både vindkraft og solkraft.
– Strømsparing bidrar både til å redusere strømregningen og avlaste kraftsystemet, sier Marius Sveipe, daglig leder i Gudbrandsdal Energi og legger til at det finnes små og effektive grep alle kan ta for å gjøre en forskjell – både for egen økonomi og for samfunnet som helhet.
Kjernekraft som en del av fremtidens energiløsninger?
Undersøkelsen viser også en økt interesse for kjernekraft. Resultatene støttes av Norsk medborgerpanel, som i høst rapporterte at 57 prosent av befolkningen er positive til kjernekraft (sterkt for, for, eller noe for), mens kun 28 prosent uttrykte motstand.
Kjernekraft nevnes stadig oftere som en viktig del av fremtidens energiløsninger, både i Norge og internasjonalt.


– Økt fokus på klimaendringer og behovet for bærekraftige energikilder har ført til en fornyet interesse for kjernekraft. Teknologien tilbyr stabil, utslippsfri strømproduksjon, noe som er viktig for å redusere avhengigheten av fossile brensler som kull og gass. Samtidig er kjernekraft forbundet med en negativ historie, som alvorlige ulykker og koblinger mot atomvåpen, forteller Sveipe.
Med økende oppmerksomhet rundt kraft og energi, kan kjernekraft bli en naturlig del av samtalen i tiden som kommer.
– I 2025 er det stortingsvalg, og med det høye fokuset på energiforsyning og energipriser er det sannsynlig at kjernekraft blir en del av valgkampdebatten. Derfor vil vi lansere en artikkelserie som belyser temaet fra ulike perspektiver, slik at leserne kan ta informerte valg om kjernekraft, avslutter han.
Relaterte nyheter
Kjernekraft kan gi flere lokale arbeidsplasser
Åpner vi for kjernekraft i Norge, vil det ikke bare gi bærekraftig energiproduksjon, men også flere arbeidsplasser lokalt, mener Martin Hjelmeland, postdoktor ved Institutt for elektrisk energi ved NTNU i Trondheim.
Publisert 12.3.2025, sist oppdatert 12.3.2025
Satser på strømsparing og miljøtiltak
Da strømprisene brått økte senhøsten 2021 måtte Nermo Hotell, i likhet med mange andre, ta en skikkelig gjennomgang av energiforbruket sitt. Nå har energitiltak blitt en naturlig del av hotellets drift
Publisert 15.11.2024
Velger opprinnelsesgarantier for å styrke bedriftens bærekraftige profil
- Vi har valgt å inkludere Garantert Vannkraft opprinnelsesgarantier i strømavtalen fordi vi ønsker å fremstå med en tydelig miljø- og bærekraftig profil. Vi opplever at kundene våre i større og større grad etterspør opprinnelsesgarantier og vi antar at dette også i fremtiden vil bli positivt vektet i offentlige anbud, forteller Knut Beck, økonomisjef i Oslobuss.
Publisert 31.1.2024