
Markedskommentar: Når kulden tiltar, øker forbruket og kan gi høyere priser
Etter en høst med lave priser i hele landet, med unntak av NO2 Sørlandet, ser vi nå økende priser. Mye tyder likevel på vinteren ikke vil by på like høye priser som i fjor, men vi må forvente store prissvingninger.

De store nedbørsmengdene vi fikk i august og september ga den hydrologiske balansen både i Norge og i Norden et godt løft, og det reduserer risikoen for å få samme prisnivået vi opplevde i fjor, spesielt i den sørlige delen av landet.
Markedet forventer en snittpris gjennom vinteren på rundt 125 øre/kWh i Sør-Norge og 50-60 øre/kWh i Midt-Norge inkl. mva. I Nord-Norge forventes en snittpris på om lag 30-40 øre/kWh ekskl. mva.


Været i vinter vil påvirke prisen
Hva prisen faktisk blir, er svært væravhengig. En kald vinter kan gi høyere priser enn det markedet forventer, mens en mild og våt vinter trolig kan medføre noe lavere prisnivå.
I sør vil prisene også påvirkes av prisnivåene i Europa. Vi ser at prisene her har stabilisert seg. Gasslagrene er så og si fulle før vinteren, og EU har nå større importkapasitet for flytende naturgass (LNG). Det bidrar med en viss ro til markedet, og derav forventninger om lavere priser kommende vinter. Det igjen medfører mindre risiko for å få like store pristopper som Sør-Norge opplevde i fjor.
Samtidig er det viktig å understreke at markedet fortsatt ansees som ustabilt og at prisene kan endre seg mye på både kort og lang sikt. Prissvingningene vi har sett vil fortsette, og vi kan forvente tydelige pristopper gjennom døgnet.
Strømstøtten kutter pristoppene
Som husholdningskunde trenger du likevel ikke bekymre deg like mye for om timeprisen er veldig høy, for den timesbaserte strømstøtten kutter de dyreste timene. Det vil fortsatt lønne seg å bruke strøm når prisen er lavest, og det er aller mest å hente ved å utnytte prisvariasjoner som går under strømstøttenivået (87,5 øre inkl. mva).
Det mest lønnsomme er selvsagt å redusere strømforbruket der det lar seg gjøre.Lær mer om hvordan senke forbruket og tilpasse seg dagens strømmarked: Book tid med strømsparerådgiver
Relaterte nyheter
Kjernekraft kan gi flere lokale arbeidsplasser
Åpner vi for kjernekraft i Norge, vil det ikke bare gi bærekraftig energiproduksjon, men også flere arbeidsplasser lokalt, mener Martin Hjelmeland, postdoktor ved Institutt for elektrisk energi ved NTNU i Trondheim.
Publisert 12.3.2025, sist oppdatert 12.3.2025
Én av tre vil velge fastprisordning for strøm
En ny undersøkelse fra YouGov, gjennomført på vegne av Gudbrandsdal Energi, viser at strøm er en avgjørende sak for en betydelig andel av norske velgere. Hele én av tre (34 prosent) sier de ville valgt en fastprisordning som Norgespris dersom de fikk velge, mens 18 prosent foretrekker dagens strømstøtteordning.
Publisert 11.3.2025
Forventninger om lavere strømpriser
Mildere vær i sikte gir forventninger om lavere strømpriser fremover, på lik linje med det vi har sett tidligere i vinter.
Publisert 20.2.2025