Markedskommentar: et godt utgangspunkt for vinteren
Norge og Norden befinner seg per nå i en god hydrologisk situasjon. Det kan love godt for vinterens strømpriser.
Den hydrologiske situasjonen beskriver tilstanden til vannressursene i et område på et gitt tidspunkt. Det omfatter faktorer som nedbørsmengder, grunnvannsnivåer, vannføring, snøsmelting samt om det er unormalt tørt eller vått.
Den hydrologiske situasjonen er en nøkkelfaktor for kraftmarkedet fordi den påvirker både tilbudet av kraft og prisene på strøm.
Fyllingsgraden i Norge er nå høyere enn normalt (på 87% per 10. november). Mye tilgjengelig vannkraft er et godt utgangspunkt for vinteren, og ikke minst er det en god buffer mot europeiske priser.
Med dagens værprognoser ligger det ved utgangen av november an til en positiv hydrologisk balanse på cirka 6TWh. Det så langt milde og våte 4. kvartal bidrar sterkt til å redusere risikoen for høye strømpriser i vinter, men det er selvsagt for tidlig å avskrive risikoen for det.
Prisene vil uansett stige noe når temperaturen faller og forbruket øker. Blant annet ser vi denne uken her et tydelig løft i prisene, som følge av dager med lite vind, synkende temperatur og lite nedbør.
Disse prisene tror markedet på
Prisforventninger i markedet antyder en strømpris på rundt 100 øre/kWh inkl. mva i januar og februar i NO1 Østlandet, NO5 Vestlandet og NO2 Sørlandet. I NO3 Midt-Norge forventes et lavere prisnivå, med priser rundt 55-60 øre/kWh inkl. mva. I NO4 Nord-Norge tror markedet at prisene vil ligge på rundt 40 øre/kWh, uten mva.
Det vil fortsatt være sjanse for store variasjoner og svingninger i prisene. Priser inkludert moms (med unntak av NO4 Nord-Norge):
Pris uten moms:
Været vi får vil påvirke kraftprisene
Med utbyggingen av vindkraft i Sverige og Finland, ser vi at et lavtrykksbetonet vintervær ikke bare vil bidra med nedbør, men også økt vindkraftproduksjon sammenlignet med forrige vinter. Det kan bidra til å presse ned prisene. Med andre ord gir økende vindkraftkapasitet en forsterkende effekt i et slik værscenario.
Blir været kaldt og tørt i Norden kan prisene, særlig i sør, oppleve større grad av prissmitte fra det europeiske kontinentet, hvor det forventes noe høyere priser enn i Norge. Her har også milde temperaturer i det siste bidratt til lavere forbruk enn normalt, både når det gjelder strøm og gass. Gasslagrene er derfor stort sett velfylte, og derav har et godt utgangspunkt for vinteren.
Ellers er den geo-politiske usikkerheten, kanskje først og fremst i Midtøsten, noe som følges med på. Eksempelvis kan gassprisene påvirkes ved en eskalering, og dermed drive opp gassprisene på kontinentet. Det vil mest sannsynlig også påvirke prisene i Norden.
Kilder:Relaterte nyheter
1 av 5 ønsker økt satsing på kjernekraft
En ny undersøkelse viser at vannkraft, kjernekraft og strømsparing topper listen over de mest foretrukne satsingsområdene for å imøtekomme fremtidens energibehov.
Publisert 8.1.2025
Satser på strømsparing og miljøtiltak
Da strømprisene brått økte senhøsten 2021 måtte Nermo Hotell, i likhet med mange andre, ta en skikkelig gjennomgang av energiforbruket sitt. Nå har energitiltak blitt en naturlig del av hotellets drift
Publisert 15.11.2024
Velger opprinnelsesgarantier for å styrke bedriftens bærekraftige profil
- Vi har valgt å inkludere Garantert Vannkraft opprinnelsesgarantier i strømavtalen fordi vi ønsker å fremstå med en tydelig miljø- og bærekraftig profil. Vi opplever at kundene våre i større og større grad etterspør opprinnelsesgarantier og vi antar at dette også i fremtiden vil bli positivt vektet i offentlige anbud, forteller Knut Beck, økonomisjef i Oslobuss.
Publisert 31.1.2024