Hopp til hovedinnhold

Midlertidig nedetid

Grunnet vedlikehold hos Elhub vil våre bestillingsskjema være utilgjengelige i perioden 10.11.2024, fra kl. 10:30 til kl. 15:00. I denne perioden vil det dessverre ikke være mulig å bestille strømavtale.

Vi beklager eventuelle ulemper dette måtte medføre.

Bilde av trær med julebelysning
Denne artikkelen er mer enn 1 år gammel.

Du sparer lite på å droppe julebelysningen

Med rekordhøye strømpriser er det flere som lurer på hvor mye det koster å ha julelysene tent. - Det enkle svaret er at det ikke koster deg veldig mye, sier Thomas Mathisen, leder for drift og utvikling i Gudbrandsdal Energi.

Gudbrandsdal Energi
Publisert

En standard lyslenke med led-lys, som er 20 meter lang, drar omtrent 0,015 kWh i timen.

- Har du i tillegg en julestjerne med en vanlig 15 watts-pære i og lar disse stå på hele døgnet, med en snittpris per kilowatt på to kroner, så snakker vi om litt under en krone i døgnet, forklarer Thomas.

Det gir en kostnad på 22 kroner i måneden.

Bilde av Thomas Mathisen i GE
Thomas Mathisen sier det er lite å spare på å droppe julebelysningen.

- Har du to slike julestjerner og ei lyslenke snakker vi om 60 kroner i måneden.

Bytter du ut en vanlig pære med en led-pære vil kostnaden bli lavere, da led-lys drar lite strøm.

- Med mindre du kler hele huset i julelys, så utgjør ikke julebelysningen noen stor bit av strømregninga di, beroliger han.

Hva med julebaksten?

Ifølge Thomas trenger du ikke å ha dårlig samvittighet for å bruke litt strøm på å vaske, bake eller pynte.

- La oss si at du skal bruke sju timer en lørdag på å bake kaker og har en vanlig stekeovn som drar 2 kilowatt, så koster det rundt 30 kroner i teorien - i praksis tipper jeg det blir halvparten, siden effekten ikke står på fullt hele tiden.

Når det gjelder varmtvann, er det mer å spare på å korte ned på dusjingen.

- Er en fire-fem stykker i en husstand og alle skal dusje morgen og kveld så utgjør det litt til sammen. Må en dusje både på kveldstid etter trening og påfølgende morgen? Eller holder det med én dusj?

Det er også lurt å dusje raskere samt montere sparedusj om en ikke allerede har det.

Hva annet kan en gjøre for å spare strøm?

- De store tingene en skal se på når det gjelder å redusere strømforbruket er varmtvann og oppvarming, forteller Thomas og legger til at du kan spare en del ved å senke innetemperaturen bare med én grad.

- Det er gjort undersøkelser som viser at om en senker temperaturen inne med én grad, så senker en strømkostnadene med rundt fem prosent. For en normal bolig utgjør dette cirka 1000 kilowattimer per år, med en forventa pris på 1500-2000 kroner nå i vinter, forklarer Mathisen.

Andre tiltak han anbefaler er å ta ei runde i huset for å sjekke – kanskje du kan slå av strømmen eller senke temperaturen i rom du ikke bruker?

- Om en unner seg julelys, så trenger det ikke stå på om natta - det utgjør ikke mye, men alle monner drar, sier Mathisen.

Denne saken ble opprinnelig publisert i lokalavisa Dølen onsdag 1. desember.

Relaterte nyheter