Hopp til hovedinnhold

Midlertidig nedetid

Grunnet vedlikehold hos Elhub vil våre bestillingsskjema være utilgjengelige i perioden 10.11.2024, fra kl. 10:30 til kl. 15:00. I denne perioden vil det dessverre ikke være mulig å bestille strømavtale.

Vi beklager eventuelle ulemper dette måtte medføre.

Bilde av hus tatt med og uten termisk kamera
Denne artikkelen er mer enn 1 år gammel.

Bruk termisk kamera for å bli kjent med din bolig – og spare penger

Da Helga kjøpte bolig i 2018 merket hun at det var trekk flere steder i huset. Hun skiftet vinduer og installerte varmepumpe, men klarte ikke komme til bunns i de andre lekkasjene uten hjelp. Termisk kamera fra Gudbrandsdal Energi ble løsningen for å finne resten av varmetapene.

Gudbrandsdal Energi
Publisert

Helga er en av over 1000 kunder som har lånt termisk kamera av Gudbrandsdal Energi. Hun bor i et gammelt hus, hvor det ikke foreligger tegninger, dokumentasjon og andre faktaopplysninger.– Termisk kamera gir deg en mulighet til å bli kjent med huset ditt. Huset ble bygget av de som bodde her før mellom 1960 og 1962, og de visste jo selvfølgelig alt om huset, men det gjør ikke jeg. Nå kunne jeg spurt barna til de som bygget de, men det er jo begrenset hva de husker av byggetekniske detaljer, sier Helga.

Derfor ble det termiske kameraet Helga sin inngang til å finne ut vesentlig mer om det gamle huset. Funnene hennes spriker fra det naturlige til det mer kuriøse.

Det mystiske hullet

– Da jeg flyttet inn skiftet jeg nesten alle vinduene, med unntak av to små vinduer jeg ikke hadde hjerte til å skifte på grunn av håndverket som hadde blitt lagt ned da de ble bygget. Taket er også gammelt og må skiftes, men den utgiften vil jeg spare meg for så lenge som mulig. Derfor var det spennende å se om det fantes andre ting som kunne utbedres i boligen, forteller Helga med smittsom entusiasme.

Bilde av Helga sitt hus tatt med termisk kamera.
Bilde av Helga sitt hus tatt med termisk kamera.

Videre forteller hun om et naturlig varmetap ved ytterdøren. Den gamle døren som leder inn til en liten gang har ikke vindfang, og her kommer kulda krypende inn i huset. Ingen stor overraskelse i et hus fra starten av sekstitallet.

Overraskelsen fant hun derimot inne i et kammers, takket være kameraet.

– Jeg aner ikke hvordan det har blitt sånn, eller hva som har vært der før, men i hjørnet inne på kammerset er det et hull under gulvet på cirka en halv meter i diameter som fører rett ned til kjelleren. Her er det ingen isolasjon. Siden det er inne i et hjørne er det ikke et sted man går barbent, men jeg merker jo nå at det er kaldt der, forteller hun.

Hullet gir et varmetap som Helga ikke har utbedret, men nå som hun er klar over svakheten i isolasjonen kjenner hun til problemet og kan endre det i fremtiden.

Ikke alle problemer krever kostbare løsninger

Den lekke ytterdøren bør også på sikt skiftes, men Helga har funnet en foreløpig løsning på problemet som er like enkel som den er genial.

– For å motvirke varmetapet ved inngangsdøren har jeg hengt opp tykke, tunge, gardiner som gir en ekstra beskyttelse mot den kalde luften. Jeg har også lagt et ullteppe på gulvet i gangen som både isolerer, og gjør at det ikke blir gulvkaldt der, forteller hun.

Ønsker du flere tips til hvordan du kan spare strøm på en enkel og billig måte? Les mer her.

Enkelt nok til at alle kan bruke det

Det kan kanskje høres avansert ut å bruke et termografisk kamera, men det er det ikke dersom vi skal tro Helga. Hun mener kameraet passer for alle, og synes selv det var en lystbetont oppgave å kartlegge det sjarmerende huset sitt.

Bilde av inngangsdør tatt med termisk kamera

– Det var veldig gøy! Det var så gøy! Jeg tok først en runde i huset hvor jeg så på alle de stedene jeg mistenkte det kunne være varmetap, men etter den første runden tenkte jeg: Jeg kan jo ta flere bilder! Så da gikk jeg i gang med en ny runde hvor jeg så på enda flere ting, forteller hun.

Helga mener dette er noe alle bør prøve, selv om man må betale for frakten av kameraet selv. Hun peker på at hun med sine små oppgraderinger har spart både strøm og penger, og at temperaturen i boligen har blitt bedre.

Slik fungerer termisk kamera:

  • Termisk kamera er et varmesøkende kamera (også kalt varmekamera, termografisk kamera, infrarødt kamera eller termograf).
  • Kameraet danner bilder ved å bruke infrarød stråling, på samme måte som et vanlig kamera danner bilde ved å bruke synlig lys.
  • Den infrarøde strålingen skaper et varmekart som gjør det mulig å kartlegge varme og kulde i rom og på materialer.
  • Disse egenskapene gjør termografisk kamera velegnet for å finne energilekkasjer og svikt i elektriske anlegg i bygg og boliger.

Låne termisk kamera?

Les mer om kameraet og hvordan du kan låne der her.

Relaterte nyheter